Az ékszerész naplója

Ékszereket készítek szabadidőmben. Erről szeretném megosztani tapasztalataimat gondolataimat. Felteszek egy képet, és írok róla pár sort ami eszembe jut. Aztán ha megint készül valami ami számomra kedves, akkor azt is felteszem... Ha valakinek felkeltettem az érdeklődését: www.egyediekszerek.com

Friss topikok

  • egyediekszerek.com: @yndus: kíváncsian várom a képet! Gergely (2015.09.23. 09:48) Titán gyűrű készítés
  • cilke: ez óriási! az ötlet is, de a megvalósítás... nagyon ügyes vagy, nagyon szép lett! (2013.07.03. 13:21) Eljegyzés - tigris - elefánt
  • egyediekszerek.com: @tboyda: Gratulálok az ikrekhez! Én is ikreket szeretnék, de a feleségem tiltakozik, azt mondja c... (2011.11.26. 20:24) Titán gyűrűk pajszerból

Linkblog

HTML

Eljegyzés - tigris - elefánt

2011.10.23. 16:01 | egyediekszerek.com | 1 komment

Hogy mi köze a három dolognak egymáshoz, és hogy mindez hogy kerül egy ékszerész blogjára azt mindjárt kifejtem.  Laci azzal keresett meg, hogy szeretne eljegyzési gyűrűt készíttetni, de elég  különlegeset, és, neki van is elképzelése, tudok e benne segíteni. Hahh! hát hogyne ebből élek, mi az nekem - gondoltam. Mikor kifejtette, azt hittem  hülye és/vagy be van tépve.

Lacinak az volt az elképzelése, hogy az eljegyzési gyűrűben legyen egy szál tigrisbajusz és elefántszőr (!) gondolom most már érthető miért kételkedtem az épelméjűségében. Mikor személyesen is találkoztunk megnyugtatott, hogy a neccesebb anyagokat segít beszerezni.

Elkezdtem rajzolgatni, jöttek a rosszabbnál rosszabb ötletek, hogy lehet ezt a két dolgot összeegyeztetni egy gyűrűvel. Volt néhány halott ötlet, hogy tegyek rá valami üveget, vagy plexit ami megvédi a gyűrűn a sérót, de egyik sem tűnt értelmesnek. végül született egy elképzelés ami működőképesnek tűnt. El is küldtem Lacinak.

Vártam, vártam a választ, de nem jelentkezett, ezért felhívtam. Sűrű elnézések között szabadkozott, hogy bocs, hogy nem válaszolt, épp kórházban fekszik, (bordatörés) de sikerült megszereznie minden szükséges anyagot... Ennél a pontnál bevallom picit elnevettem magam.

Mikor Laci kijött a kórházból  találkoztunk és átadta egy borítékban az ominózus matériát. (bele se mertem gondolni hogy szerezte a bordatörést). Az elefántszőrszálak szépen feltekerve feküdtek a borítékban. Egy szál kb 15cm hosszú. Ezen nagyon meglepődtem, mert azt is nehezen hittem, hogy az elefánt szőrös, nem hogy ekkora haja van, pláne ilyen vastag. Laci felvilágosított, hogy az elefánt farka végén van egy kis bojt, és ez onnan származik. a tigrisbajusz ha lehet még ennél is durvább.  kb 20cm hosszú, és cica bajuszhoz képes igen vastag és merev. szerencsére mindenből kaptam eleget ahhoz, hogy tudjak kísérletezni.

A gyűrűbe végül egy cicabajusz és két elefánt szőr került. (emellett 15 db gyémánt és némi fehérarany de ez mellékes). A szálak rögzítésére öt "hidat" tettem a gyűrűre ami alatt futnak befűzve a szálak. a végük egymáshoz van ragasztva. A hidak tetején pedig a gyémántok, 5x3db. A készítés során akadtak nehézségek, pl beletörtem az ötvenes (0.5mm) fúrót háromszor, és a kilencvenest (0.9mm) egyszer. Aki próbált már beletört fúrót aranyból kiszedni az tudja miről beszélek, aki még nem azt lebeszélném róla, hogy kipróbálja. Végül elkészült, szép lett jó lett, csak a fotózásnál nem voltam sajnos a helyzet magaslatán. Tetszett mindenkinek, Lacinak is Nekem is, sőt Laci még egy IGEN! választ is kapott. :)  jelenleg a karikagyűrűjüket készítem de az már egy másik bejegyzés lesz.

 

további munkáim: www.egyediekszerek.com

 

 

 

Címkék: design esküvő gyűrű készítés karikagyűrű eljegyzési egyedi ékszerek egyediekszerek egyediékszerek egyediékszer designékszer tigrisbajusz elefántszőr

Szögletes karikagyűrű

2011.03.06. 18:54 | egyediekszerek.com | Szólj hozzá!

Van aki azt mondja, hogy a karikagyűrű legyen kerek, folytonos, egyszerű sima...
Én ezzel nem értek egyet. Mindenkinek azt javaslom, hogy ami tetszik neki azt válassza. Ne az legyen a szempont, hogy anyu mit fog szólni ha meglátja. Szögletes gyűrűt sokat készítettem már, de ez is egy olyan forma amit kevesebben mernek választani, még akkor is ha tetszik. Sokan attól tartanak, hogy kényelmetlen lesz, pláne a férfiak akiknek soha semmilyen gyűrű nem volt a kezükön. Nekik innen üzenem: A szögletes gyűrű kényelmesebb mint a kerek!

néhány példa:

 

 

Fehérarany konyakszínű gyémánttal és a nőin barokk véséssel

 

 Fehér és rozé avagy extra vörös arany. A poén az, hogy a gyűrű meg is van csavarva.

fehérarany fekete és fehér gyémántokkal. A  fekete kövek között fekete ródium bevonat a hatás fokozására.

 

 

Fehérarany szintén fekete és fehér gyémánt, ezúttal princesse csiszolásban.

 

 

vörös és fehérarany  szögletes karikagyűrű gyémántokkal, és csavarva. Érdekessége, hogy Hollandiából rendelte egy szimpatikus pár és soha nem találkoztunk. ilyet ritkán csinálok :)

 

 

Egy régebbi darab, ennél a sarkok visszafogottabbak.

 

 

Szögletes arany karikagyűrű ébenfa berakással.

 

További munkák:

www.egyediekszerek.com

 

 

 

 

Tahiti gyöngy

2011.01.12. 21:12 | egyediekszerek.com | Szólj hozzá!

Ezt a medált István tervezte Anettnak, és engem keresett meg hogy készítsem el az ötletét. A történet vicces része itt. A terv teljesen kidolgozott volt, nekem csak a felfüggesztés módját kellett kitalálnom, és az egészet a gyöngy méreteihez igazítani. Szerencsére egy ritka szép, hibátlan tahiti gyöngyöt tudtam az ékszerhez felhasználni. A kivitelezés már ennél összetettebb volt. Az első a belül lévő "ablak" fehérarany kerete volt. Később pedig ehez kellett szabnom az ékszer ébenfa testét. A lánc bújtatása  is kapott egy vékony fehérarany peremet.

 

www.egyediekszerek.com

Címkék: design esküvő gyöngy tahiti egyedi ékszerek egyediekszerek egyediékszerek férfi ékszer egyediékszer ében designékszer

Fekete titán gyűrű

2011.01.09. 21:37 | egyediekszerek.com | Szólj hozzá!

Márton fekete titán gyűrűt szeretett volna készíttetni eljegyzési gyűrűnek. A titán feketítése igen körülményes, és nem éppen kis ipari technológia. Ezért másik megoldást mutattam neki. Az eredeti titán felületből nem sokat hanytam meg, és szinte a teljes felületet ébenfával töltöttem meg. A kék gyémánt köré még került egy diszkrét titán karika.

www.egyediekszerek.com

Címkék: gyűrű titán titan készítés eljegyzési egyedi ékszerek egyediekszerek egyediékszerek fa ékszerek titánium egyediékszer ében titán gyűrű kék gyémánt

Szögletes titán karikagyűrű

2011.01.09. 21:22 | egyediekszerek.com | Szólj hozzá!

Van aki azt mondja, hogy a karikagyűrű legyen kerek, folytonos, egyszerű sima...
Én ezzel nem értek egyet. Mindenkinek azt javaslom, hogy ami tetszik neki azt válassza. Ne az legyen a szempont, hogy anyu mit fog szólni ha meglátja. Szögletes gyűrűt sokat készítettem már, de ez is egy olyan forma amit kevesebben mernek választani, még akkor is ha tetszik. Sokan attól tartanak, hogy kényelmetlen lesz, pláne a férfiak akiknek soha semmilyen gyűrű nem volt a kezükön. Nekik innen üzenem: A szögletes gyűrű kényelmesebb mint a kerek! 

Ennek az az oka, hogy a szögletes gyűrűk legvékonyabb pontján kisebb az anyagvastagság mint egy átlag kerek gyűrűnél.

Ez a gyűrűpár titánból készült. erős tartós kopásálló anyag. Fémérzékenyek is viselhetik, mert antiallergén. Aki fémérzékenységben szenved általában a rézzel vagy a nikkellel áll hadilábon. A titán ötvözetben egyik sincs.

Még több karikagyűrű itt

Címkék: esküvő gyűrű titán készítés karikagyűrű szögletes egyedi ékszerek egyediekszerek egyediékszerek férfi ékszer titán gyűrű

Férfi ékszer

2010.12.05. 09:23 | egyediekszerek.com | Szólj hozzá!

Férfiaknak nem könnyű dolog ékszert vásárolni.  Mik a tipikus férfiékszerek? A klasszikus nyaklánc karlánc medál mellet felsorolhatók izgalmasabb darabok is.

 

www.egyediekszerek.com

A mandzsetta gomb reneszánszát éli. Soha ennyit nem készítettem mint idén karácsonyra. Némi formai megkötés mellet nagy alkotói szabadságot enged. Jó anyagválasztással remek ékszert lehet kihozni belőle.

www.egyediekszerek.com

A nyakkendő csipeszt már nem sorolnám ide. Kiment a divatból, szerintem a pénzcsipesszel együtt. Talán újra visszajön a keskeny nyakkendőkkel. Viszont a nyakkendő tű még lehet érdekes. Ilyet tavaly készítettem utoljára. Gyakorlatilag kitűzőként működik de nem a hajtókán van, hanem a nyakkendőn. Még néhány mandzsetta gomb itt

Ez egy a klasszikus medálok közöl. érdekessége az anyagok választása. Ébenfa ezüst és fonott bőr.

Exkluzív ajándék az egyedi névjagykártyatartó. Ezüst intarziával monogrammal komplett családi címerrel, céglogóval vagy anélkül. A névjegytarókról írtam már egy hosszú bejegyzést ez olvasható itt. Még néhány névjegytartó itt

 

Terveim között szerepel még egyedi óra készítése, egyenlőre saját használatra. Aztán ha kiforr az ötlet akkor megmutatom azt is..

 

 

Címkék: ébenfa egyedi ékszerek egyediekszerek egyediékszerek férfi ékszer egyediékszer ében amarant

Egyedi mandzsettagomb készítés

2010.10.15. 23:37 | egyediekszerek.com | Szólj hozzá!

Nemrég kaptam egy felkérést öt pár mandzsetta gomb készítésére. A munka még folyamatban van, de írok róla egy "hogyan készül(t)" jellegű bejegyzést.

Az egész megrendelés egy párral kezdődött. Egy úr megkért, hogy tervezzek neki mandzsetta gombot ezüstre és ébenfára komponálva kereszt motívummal. Tervezés közben több alternatívát is rajzoltam,  közülük végül többet is megrendelt. (több terv és foto itt . Karikagyűrűk itt)

Tehát első lépés a tervezés.

Ez volt az egyik kép amit elküldtem előzetes tervként. Itt két féle fa szerepel az ezüst alapon, ében és amarant (purple heart). A látványterv meggyőző volt, az úr ezt is megrendelte.

A munka anyag-előkészítéssel indul. Ezüst lemezre van szükség az alap felülethez, és huzalra a szerelékhez. A mindkettőhöz öntenem kellett, majd hengerelnem. Négyzeteket vágtam a lemezből, ezek lettek az alapok. A maradék lemez egy részét vékonyabbra hengereltem, ebből készült az elválasztó szegély. Ez egy nehéz rész volt amikor a szegélyt kellett pontosan méretre hajtogatni. Nem tűnik bonyolultnak, de mivel geometrikus forma nagyon látszk rajta minden pontatlanság. Egy bő fél óra elmentt azzal, hogy forrasztás előtt pontosan beállítottam a távolságokat és a szögeket. Miután ez megvan jött a  kényes művelet a forrasztás. Több buktatója is van: az ezüst nagyon jó hő (el)vezető ezért a melegítése nem egyszerű, a folyósítószer felhabzásánál elmozdúlhat a félórás állítgatás eredménye, és ha mindez elmaradt akkor még mindíg könnyű elolvasztani. Miutánb a szereléket elkészítettem ami a mandzsetták hátuljára került jöhetett az utolsó mindent eldöntő forrasztás. Hogy a szerelék a nagy igénybe vétel miatt se tudjon letörni az alaplemezt átfúrtam, és teljes keresztmetszetébe forrasztottam a lábakat. Forrasztás után egy kis famunka. Pihenés képpen kivágtam az amarantból a kereszteket.

Egy másik pár mandzsetta készítés közben

 És így fest miután elkészült. (fotó, nem renderelt terv!) Anyaga ezüst és ébenfa.

www.egyediekszerek.com

 

Címkék: készítés mandzsettagomb egyediékszer ében amarant

Titán gyűrű készítés

2010.08.18. 22:05 | egyediekszerek.com | 7 komment

Azon kevesek egyike vagyok aki titánból is készít ékszert. Készítek egy összeállítást az utóbbi időben készült titán gyűrűkről, hogy egy bejegyzésben szerepeljen néhány kedvencem.

Ez a legfrissebb . 6mm széles titán karikagyűrűk. A férfi gyűrű szálcsiszolt, benne egy fényes sáv. A női szintén szálcsiszolt, és a fényes sáv körberakva  pici briliáns csiszolású gyémántokkal. Én sem számítottam rá, hogy a titán ennyire ütősen néz ki gyémántokkal. A kövek befoglalása izzasztó volt a titánba, de az eredményt látva megérte. A másik érdekes rész a fényes és matt felületkezelés volt.

Miután ki lett polírozva az egész, a szeparált részt vissza kellett mattítani, de nem nagyon akart benne egyik szerszám sem komolyabb "kárt tenni". Még a gyémánt bevonatú szerszám is elbukott, végül egy mezei smirgli adta a legjobb hatást. Tanúlság: nem elég keménynek lenni, a megfelelő alak is kell!

A következő párt egy korábbi szintén titángyűrű ihlette, (alább). A különbség, hogy nem azonos a fa berakás szélessége. A nőiben keskenyebb, a férfi gyűrűben szélesebb. Ami azonos mindkettőben, hogy az éle 45 fokvan letört. Ez egy fényes vonalat alkot a matt felület mellett. Ez nem csak kényelmi szempontból előnyös, de sokat hozzátesz az öszképhez is.  A titának van még pár fontos tulajdonsága, de én inkább az érdekességeit oemlíteném. Nekem nagy kedvencem - és ezt néha meg is szoktam mutatni annak akinek titángyűrűt készítek - a titán oxidálása. Mit is jelent ez: A titán 700°C fok fölött szinte mindennel könnyen reakcióba lép. Titán oxidot nagyon könnyű létrehozni, de nem is az eredmény lesz az érdekes, hanem a folyamat.

 

A titán forgácsot egy mezei öngyújtóval fel lehet hevíteni a kellő hőmérsékletre. Amikor ezt eléri a reakció folytán a hőmérséklete rendkívűl megnő (jóval 2000°C fok fölé) amit fehér fény kísér. Megyarul, ha a forgács nagyon vékony akkor villan egy nagyot mint egy vaku. Kb mint a magnézium. Aztán nem marad más utánna mint a titán oxid ami összemorzsolható és nem jó onnantól semmire. Röviden: A titán "elég". Hallottam olyan történetet ami szerint megesett, hogy egy cnc eszterga gép titán megmunkálás közben kigyulladt, az anyag nem megfelelő hűtése miatt. Eloltani nem lehetett meg kellett várni míg az egész leég.

De a titán nem csak az oxigénnel, hanem sok más gázzal is reakcióba tud lépni a megfelelő hőmérsékleten. Ennek gyakorlati haszna, számomra, hogy ezzel a módszerrel elvileg lehet a titánt színezni. Mindez csak egy vékony rétegben jön létre a tárgy felületén, viszont rendkívül kopásállóvá teszi. Ezt szeretném a közel jövőben kipróbálni, ha sikerül akkor mesélek még róla.

Nem rég befelyeztem egy érdekes darabot. Ebben a változatosság kedvéért nincs ébenfa! A fekete csík csiszolt ónix. Ezen kívül a nőibe egy kék gyémánt, és mindkettőbe egy egyszerű kelta minta.

A titánékszer készítés egyik nehézsége, hogy (normál műhely körülmények között) nem lehet se önteni se forrasztan se semmit csinálni vele. Egyedűl forgácsolni hagyja magát, azt se könnyen. Tehát hozzáépíteni nem lehet, csak elvenni belőle. Persze van pár trükk amivel meg lehet bolondítani a végeredményt, ilyen a kő fa vagy arany berakás..

Szintén friss darab. 5 db briliáns csiszolású gyémánt került a nőibe. A kövek egy "hídon" sorakoznak ami a gyűrű "két végét köti össze" Mindkettőnek a perem enyhén metszett. .

Címkék: titán titan egyedi ékszerek egyediekszerek egyediékszerek titánium titã¡nium karika gyå±rå±

Titán gyűrűk pajszerból

2010.07.26. 22:16 | egyediekszerek.com | 5 komment

Attila megkeresett, hogy szeretne titánból karikagyűrűt készíttetni . Eddig nincs gond nem ő ez első, legyen. De Attila azt mondta neki van otthon egy titán rúd, pajszernek használják az építkezésen. Hö-hö-hö na az biztos titán - mert hát kinek nincs otthon egy titán pajszere gondoltam én. Megbeszéltük hogy milyet szeretnének és, hogy bár elég szkeptikus vagyok azért csak elhozná azt a pajszert hátha tényleg titán. Elhozta, megnéztem, és rosszabbul nézett ki mint gondoltam. Valahogy így volt párbeszéd:   

 -Ez nem titián

-De ez az.

-Nem hinném, nekem nem tűnik annak

-De az. Repülőgép gyárból van.

-Neeem, ez nem lehet titán.

-De!

-(még néhány ...nem/de...)

-Tudod mit? Elviszem valakihez aki bevizsgálja.

A vizsgálat egészen gyakorlatias volt. Nekiestünk először vasfűrésszel. Én olyan 5 perc és egy elkopott vasfűrészlap után feladtam a vizsgálódást, és a szakira bíztam a továbbiakat. Neki sem ment könnyen hat további átlagos fűrészlap után elővette valami speckó szerszámot amivel száz méter kazánlemezt röhögve fel lehet nyesni. Ebből kettőt használt el mire sikerült egy darabot levágni a 40mm átmérőjű anyagból.

 

Végül elő ált a farbával: ez titán. Még hozzá orosz. Titán nyers anyagot nem sok helyen állítanak elő. Ebből az egyik orosz ország (de lehet hogy inkább a volt Szovjet únió) a másik Japán. Eddig mindíg japán anyaggal dolgoztam. A Japán titán rúd felülete szinte polírozott. Ez az anyag viszont nagyon dúrván nézett ki. Amit a Japánok megoldanak fejlett technológiával azt az oroszok erővel. 

Attila elmondta, hogy ezt a rudat elvitte egy kovács műhelybe ahol gép kalapáccsal próbálták pajszerré alakítani (mert hát mi másra jó a titán karó a háznál?) de nem sok eredménnyel. Azt minden esetre sikerült elérni, hogy a lágyítása nem lett egyenletes ezért a megmunkálás elég keménnyé vált.

Azt nem tudom hogy a kovácsolástól, vagy a gyártás során a húzásnál (megoldjuk erőből) de került bele olyan anyagzárvány ami végig fut a teljes hosszon ezért megmaradt anyag sajnos nem igazán alkalmas további karikagyűrűk készítésére.

 

Végül ez lett a pajszerből. Attila gyűrűjébe egy fekete gyémánt került, párjáéba egy rózsaszín zafír. Mind a kettő fényes és matt egyharmad/kétharmad arányban.

 

Címkék: esküvő titán titan egyediekszerek egyediékszerek férfi ékszer titánium titã¡nium karika gyå±rå± karikagyå±rå± titã¡nbã³l acel karikagyuru

Foci vb örömére Afrika medál

2010.07.05. 00:20 | egyediekszerek.com | Szólj hozzá!

Arany medál madagaszkári ébenfa berakással Ennél a medálnál nem tudtam igénybe venni a fejlett technikát, pedig nagyon szerettem volna ha nem full kézi munkával kell elkészítenem. A terv az lett volna, hogy megrajzolom, cnc géppel kivágatom viaszból a keretet, és ébenből a közepét. Leöntetem a viaszt aranyból, és nekem már csak össze kell illesztenem a tökéletesen passzoló alkatrészeket. Na ehelyett öntöttem magamnak arany lemezt, kinyomtattam papírra afrika körvonalait, a papírt felragasztottam egyiket a fára másikat az aranylemezre, és szépen kézzel nagy odafigyeléssel kifűrészeltem mindkettőt. Na ettől persze még nem illeszkedett egyik a másikhoz, de addig addig martam csiszoltam míg ez lett az eredmény. A kettőt összeragasztottam majd összecsiszoltam. Egyém munkák, és hozzá Rövid leírás itt. Mióta kész azon gondolkodom, hogy kellene szereznem piros és sárga fát hogy ki tudjam rakni belőle a német zászlót. Persze ha nem ők nyerik a vébét akkor fölösleges, tehát kivárom a döntőt.

 

Címkék: afrika foci vb ébenfa egyedi ékszerek egyediekszerek egyediékszerek fa ékszerek férfi ékszer

Acél gyűrű életfogytig

2010.04.28. 22:16 | egyediekszerek.com | Szólj hozzá!

Irtam már aranyról, ezüstről, fáról, titánról, platináról. Most megint egy érdekes karikagyűrűt rendeltek nálam, ezúttal acélból. Jegyzem az érdekes történeteket, és némelyiket le is jegyzem, ez is közéjük tartozik. Béb keresett meg hogy tudok e készíteni gyűrűt rozsdamentes acélból. Ez nem egy olyan anyag amiből minden nap szeretnék dolgozni, de azért vonzott a kihívás, így elvállaltam. Mint kiderült Bébbel nincs "baj", ő normális fehérarany gyűrűt szeretne, de Viktor nem egy nagy ékszeres, nem visel semmi ilyesmit, félő hogy a karikagyűrűjét sem hordaná. Hacsak...   Viktornak van ugyanis egy érdekes autója egy DeLorean. Nekem ennyi elég volt, én innentől képben voltam. Volt pár ismerősöm akinek elmeséltem a dolgot és csak néztek rám, hogy ÉS?... Akkor mi van?... az mi?... A dolog idevágó része a kocsiról hogy a teljes kasznija festetlen rozsdamentes acél. Akinek ez kevés onnan mindenkinek beugrik, hogy időgép a Vissza a jövőbe című méltán híres trilógiából. Szóval van neki egy időgépe.

Az acélról talán annyit hogy nehéz vele dolgozni, leginkább forgácsolni érdemes. Nem könnyű fényesre polírozni de szerencsére ezt szálcsiszoltra kérte Viktor. Az acél elég ellenálló fizikailag és kémiailag. Már már azt mondhatnám hogy egész jól alkalmas karikagyűrűnek. Csak azért nem mondom, mert formailag nem túl változatos az amit ki lehet belőle hozni forgácsolással.

Eljegyzésigyűrű

2010.04.20. 23:40 | egyediekszerek.com | Szólj hozzá!

Ennél a gyűrűnél a munka oroszlán részét Iringó vállalta magára. Ő tervete, és ő is mintázta meg viszból. Nekem csak a fehérarany öntvény kidolgozása, és a kő (princess csiszolású cognac gyémánt) befoglalása maradt. A gyűrűt a testvérem készíttette a feleségének.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Platina karikagyűrű

2010.04.16. 21:42 | egyediekszerek.com | Szólj hozzá!

Mit érdemes tudni a platináról? Az ékszerészek a platina csoport több tagját is használják. Ezek közül leggyakoribb a Pt vegyjelű Platina a Pd vagyjelű Palládium és az Rh vegyjelű Róodium. Ezt az utóbbit felületek bevonására használják.

Kevesen tudják, hogy az üzletek kirakataiban csillogó fehérarany ékszerek szinte kivétel nélkül ródiumozottak. Ennek az az oka, hogy a fehérarany színe nem olyan fehér mint azt sokan elvárnák tőle. A fehérarany is csak egy ötvözet aminek az alapját ugyanaz a jól ismert sárga színarany adja mint a vörösnek, vagy a sárgának. Az aranyözvözetek színét a színarany mellé kevert ötvözők határozzák meg. A sárgaarany ötvözet (fontosabb) összetevői a színarany mellett réz és az ezüst. A vörösaranyé szintén, csak fordított arányban. A fehérarany színét (sajnos) a nikkeltől kapja ami mint sokan -akik fémérzékenyek tapasztalják-  egy erősen allergén fém. Ha valaki fémérzékeny de a fehér színt kedveli, több alternatívát is találhat.

Az ezüst: karikagyűrűnek hosszútávra teljesen alkalmatlan gyenge fizikai ellenállósága miatt. A titán: megmunkálása elég körülményes, ezért kevés a titánnal foglalkozó ötvös. A antiallergén fehéraranynak is nevezik azt az ötvözetet aminek nem nikkel hanem palládium az ötvözője. A palládium egy elég drága komponens, ezért a palládiumos fehérarany ékszerek rendszerunt magasabb áron készülnek mint a nikkellel ötvözött társaik A Rozsdamentes acél megmunkálása szntén nem egyszerű, és nagyon leszűkíti az elkészíthető ékszerek választékát (emellet az acél azért mégse egy nemesfém...) A Platina : az ékszerek közt a nonpluszultra. Magas fényű fehérszínű nagyon szépen megmunkálható anyag. Emellett különleges odafigyelést igényel egyrészt azért mert az alapanyag nagyon drága, ezért nem érdemes dekoncentráltságból selejtet készíteni belőle. A másik ok, hogy rosszúl tűri a szennyződéseket ezért érdemes külön szerszámparkot fenntartani a platinamunkákhoz. Nagyon kopásálló emellett puha (ez paradoxnak hangzik de így van) Fényes karikagyűrűt nem  könnyű varázsolni belőle, mert a karcok nagyon nehezen akarnak eltűnni a felületéről. Drágakövek foglalására különösen alkalmas, mert puhasága miatt a kövek biztonságosan foglalhatók..

Smaragd és ezüst

2010.04.01. 22:42 | egyediekszerek.com | Szólj hozzá!

A smaragdot ritkán szokták ezüst medálba tenni. Nem éppen egy kategória a kettő. Szerintem bármelyik ötvöst meg lehet kérdezni, hogy ki szeret smaragddal dolgozni. Nem fognak tolongani. Ha eltekintünk attól amit a smaragdról az emberek általában tudnak és pusztán szakmai szemmel nézzük,  azt kell mondanom, hogy a smaragd az egyik leg problémásabb drágakő.  Nem bírja a meleget, a foglalás,t a tisztítást, a forrasztást az erős nézést és a kritikát. A smarag szinte mindíg zárványos. Ezen a képen egy különösen zárványos darab van. A kő csiszolása kaboson (direkt fonetikusan írom :P ) származása valószívűleg az Ural hegység. A követ nehéz biztonsággal foglalni, ezért direkt örültem, hogy egy ezüst ékszerhez választotta ki Iringó . Az ezüst puhasága és rugalmatlansága miatt a karmok ebben az esetben jobban tartják a követ. Az ékszert érdekessé teszi, hogy nem egy lemeztárgy. Ennek van tere és mozgalmas. Külön jót tesz neki a matt és fényes felületek aránya.

Acél névjegy

2010.03.30. 22:08 | egyediekszerek.com | Szólj hozzá!

Olyan technikai élményem volt, ami ritkán! Láttam dolgozni egy lézeres vágó berendezést. Ilyet azért már sokan tapasztalhattak, de ez fémet vágott. Sőt az én kérésemre ezüstöt. Tudni kell, hogy az ezüstöt nem szeretik lézerrel szabdalni, mert visszatükröz bla bla bla idáig értettem a magyarázatot. Mindegy, sikerült! Láttam néhány referencia vágást papírvékony rozsdamentes acélba. Beszélgettünk hogy mire is lehet ezt a gépet használni. Innen jött hogy lehetne lézer vágot  acél névjegykártyákat készíteni. Tuti nem olcsó, nem jön ki egy kártya 15 ft-ból de azért nem is azt a hatást kelti ha valaki (mondjuk Acél vezetéknévvel, vagy valami fémkereskedő) elővesz egy ilyet. Szerintem lenne piaca, még ha nem is ezres nagyságrendben. Akit érdekel keressen itt és segítek! De nem csak acél névjegykártya, hanem lehetne titán névjegykártya is. Mert fa névjegyet már láttam, de fémet ... Na az a poén!

Címkék: acél névjegykártya

Kalapált karikagyűrű

2010.03.27. 09:02 | egyediekszerek.com | Szólj hozzá!

"Hogyan készült?" típusú bejegyzés következik.

1. Lépés

Az ötvös a tört aranyat un. félgyártmányra cseréli be egy erre szakosodott cégnél. Egy karikagyűrűhöz általában a 6x6 os profilt használjuk. Ez kb olyan arányú, mint egy ceruza. A félgyártmányok célja, hogy az ötvösnek ne kelljen törődnie az ötvözetek különböző színekben és finomságokban való előállításával. Ezek a cégek ezzel foglalkoznak, és profin csinálják.

2. lépés

Arra most nem térek ki, hogy mennyi tervezés egyeztetés stb előzi meg az efektív munka folyamatát, vágjunk bele! A 6x6mm keresztmetszetű aranydarabot a megfelelő méretre formára keresztmetszere kell alakítani. Ezt többszöri izzítás - hűtés beiktatásával, hengerléssel történik. A 6x6 os profilból ez esetben lett egy 7.5x2mm - es lencse keresztmetszetű. Ez lesz az alap. Ennél  gyűrűnél ez 14 karátos fehér arany volt

3. lépés

Az anyagot megfelelő méretűre szabom. Ezt az ujjméreteknek megfelelően kell végeni, némi ráhagyással. A levágott darabokat kerekre hajlítom, majd a két végét összeforrasztom. A forrasztás arany forrasztóval történik, melynek színe és karátszáma az alapanyaghoz passzol.

4.lépés

A felhajlításnál persze nem lehet tökéletes kört hajlítani kézzel és két fogóval, ezért jön a kerekre ütés. Ezt egy síma falületű kónuszos vason végzem egy fakalapáccsal. Azért kell hogy fa legyen, mert a fém szerszámtól nem csak kerekedne, de nyúlna is az anyag. Ha kerek, akkor lehet még egyszer ellenőrizni a méreteket. ha minden stimmel akkor már mindjárt kész!

5. lépés

A gyűrűk külsejét belsejét oldalát kipucolom, előbb reszelés, majd smirglizés csiszolás, polírozás. Ha  idáig megvan mehet vissza a kónuszos vasra. Egy speciális kalapáccsal - amivel egy szöget nem lehet beverni - óvatos de erőteljes ütésekkel végigütöm a felületet. Ennél a műveletnél a gyűrű elkerülhetetlenül tágúl. Ezzel számolni kell. Ha körbeértem még egyszer polírorás vagy homok fúvás és kész..

www.egyediekszerek.com

 

Címkék: esküvő fehérarany karikagyűrű egyediekszerek egyediékszerek

Mandzsetta gomb

2010.03.23. 22:59 | egyediekszerek.com | Szólj hozzá!

Férfinak mindíg nehéz ékszert ajándékozni. A baráti társoságunkban sorsolással döntjük el mikor ki, kit ajándékoz meg. Ilyenkor fontos, hogy az ajándék saját készítésű apróság legyen. Nekem ékszerészként nagyon könnyű a helyzetem addig, amíg a sorsolás nem hozza úgy hogy egy férfi társamnak készíthetek valamit.

Férfinak ékszer...  Domonkos gyógyszerész... hopp! Innentől egyenes út vezetett a kapszulához. Sőt a tablettához is. A képen nem látszik de korongokon van egy egyszerű felezővonal amitől azok már tabletták.

A manzsetta gomb színei a vörös és a fekete egy létező gyógyszer színkódja, ha minden igaz akkor a penicilin van fekete-vörös kapszulába csomagolva.

Az ékszer anyaga ezüst, ébenfa és padukfa.

bővebben: www.egyediekszerek.com

Címkék: egyediékszerek fa ékszerek férfi ékszer

Nem mindennapi karikagyűrű

2010.03.23. 22:30 | egyediekszerek.com | Szólj hozzá!

Ezt a karikagyűrűt Laci kollégám kezdte el készíteni, nekem csak a befelyezésnél kellett besegítenem. A gyűrűk anyaga fehér arany, rozé arany (ez a magasabb vörösréztartalom miatt erősebb vörös) és madagaszkári ébenfa.

A gyűrű elkészítésének a neheze nem a fa munka, hanem az arany rétegek pontos illesztése. Egy ilyen geometrikus ékszernél pár század, ne adj' Isten egy tized miliméteres pontatlanság már messziről ordít. Tehát érdemes nagyon odafigyelve sokszor mérve készíteni az alapokat.

Ha az arany rész megvan, a többi már gyerekjáték. A rések méretére elkészülnek a fa betétek, beragasztás, (24 óra száradás) csiszolás.

Az én részem ebből a fa munka volt, meg némi méretre állítás. Sajnos teljesen készen már nem fotóztam le a gyűrűt, pedig a nőibe még került néhány apró gyémánt is. A kép így is sokatmondó, gyémántokkal még komolyabb volt.

 

Titán karikagyűrű

2010.03.22. 22:31 | egyediekszerek.com | Szólj hozzá!

A titánt az ékszerszakmában első sorban férfiékszerek készítésére szokás használni. Így volt ez ebben  esetben  is... (elég ha azt írom liberális...) A titánt megmunkálni elég körülményes, csak forgácsolni  lehet .(műhely körülmények között). Ez a gyűrűpár tömör rúdból lett kiesztergálva jelentős hulladékképződés mellett. Egyenlőre ennél jobb módszert nem nagyon ismerek, de ez legalább precíz, minden minőségi követelménynek megfelel. Nem tudok róla hogy sok ötvös foglalkozna titán ékszerek egyedi készítésével, pont az előbb említett okokból.  A Titán szürke színéhez szépen passzol a fekete ébenfa berakás. Mikor kiderül hogy a gyűrű fa berakásal készül az szokott lenni a kérdés, hogyan hajlítom bele a fát a gyűrűbe? Sehogy. A fa 2 db ban kerül a gyűrűbe. Két "C" alakot kell elképzelni, amik külön kerülnek beragasztásra, majd eldolgozásra, összecsiszolásra. Ha lesz rá egyszer valakinek igény szívesen készítenék titánból medált és karkötőt is. Furcsa fém, negyon könnyű, szinte már zavaróan nincs súlya..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Címkék: esküvő titán egyediekszerek

Elmesélem hogy készült a névjegykártyatartó.

2010.03.15. 23:04 | egyediekszerek.com | Szólj hozzá!


Több féle névjegytartót terveztem, a legsikeresebb konstrukciónak ez bizonyult, amikor a névjegykártyatartó
oldalán két párhuzamos fémcsík fut. Ennek nem csak a design szempontjából van jelentősége. Ebből a típusból nem rég tettem fel a legfrissebbet a honlapomra. erősen "matyó" mintás de hát ez volt az igény...

1.lépés
összekaparok egy halomba némi ezüstöt kb 50g-ot. Ezt egy samottos kokillában összeolvasztom nyilt gázlánggal.
Ha elérte a kellő meleget (963 C-fok) némi hőntartás után kilöttyintem egy előmelegített acél vályúba.
pár masodperc alatt kihűl. Ezzel megvan az ezüst alapanyag. nem néz ki túl jól, de megvan


2.lépés
a gyurmahurka szerű anyagot hengerléssel alakítom tovább. először olyan lesz mint egy ceruza, csak nem 6, hanem 8 szögletes. kb 20% keresztmetszet csökkentés után az anyagot lágyítani kell. Ez abból áll hogy fel izzítom és lehűtöm.
(az acélnál ez pont az ellenkezőjét eredményezné. nem lágyul, hanem edződik). Mire a hengerlés megvan, az anyag közel egy méter hosszú, 1.5mm vastag és kb 4-5mm széles.

3. lépés
az ezüstből kell készíteni 2 db u alakot. nem is annyira u, mint inkább ilyen: I_I
párhuzamoz oldalak, merőleges összekötés. Itt már kezdődik az izgalom, mert ennek a 2 db-nak nagyon pontosnak és egyformának kell lennie, mert ez alkotja a két párhuzamos vonalat a névjegykártyatartón körbe.
ha nem párhuzamos, vagy ha az anyagvastagsága nem állandó, akkor az messziről virít.

 

 4. lépés.

Ha kész a két I_I alak lehet leszabni hozzá az első ébenfa alkatrészeket. De honnan szerezzünk ébenfát? Magyar erdőkben nem gyakori, de még a fatelepeken is ritka. Bevallom én kerestem itthon, de Magyarországon nem találtam megfelelő minőséget. Így kénytelen voltam külföldről beszerezni. Szóvan megvan a megfelelő alapanyag, lehet farikcsálni. A két hosszabbik és az egy rövidebbik oldalnak megfelelő mennyiséget levágunk, és beragasztjuk a két ezüst U alakunk közé.

5.lépés

Amíg száradt elkészítettemk az ajtót. Az ajtó kerete szintén ezüst. Ez áll két rövid hasábból, amik olyan hosszúak, mint a korábban használt fák szélessége. A kettőt egymás mellé forrasztom, és az egyiket teljes hosszában átfúrom. Ez lesz a zsanér. Az immár egynek számító elemre alulról és felülről ráforrasztom a rövidebbik oldal hosszának megfelelő ezüst hasábot. Ha ez megvan, ujra jöhet az ébenfa- Megint kellett egy rövidebbik oldalnak megfelelő darab. Ezt beragasztjottam az ezüst keretbe, ezzel kész volt az ajtó.

6.lépés

24 óra elteltével megkötöttek a ragasztások. Lehetett helyére tenni az ajtót. Eddigiek egybe rakva ugy néztek ki, mint egy képkeret üveg nélkül.

7.lépés

Innentől már egyszerű. A "képkeret" mindkét oldalára felrögzítem a kb 6x10cm-es ébenfa lapot. a ragasztó újabb 24 órát köt. Ha ez eltellt már csak az összecsiszolás van hátra az alap névjegykártyatartó elkészüléséig.

8. lépés

Csiszolás után kerül fel a díszítés. Ebben az esetben növényi motívumok. Az ezüst intarzia helyét el kell készíteni. Ezt dédnagyapám valamikor kézzel faragta volna ki, lévén ő műbútor asztalos volt vala...  Szerencsére ennek már vannak gyorsabb és pontosabb lehetőségeim. A minta helye lézerrel került beégetésre. Gyors és pontos. Sajnos  olyan céget nem találtam aki a motívumot kivágja nekem lézerrel az ezüst lemezből is, ezért azt kézzel kellett csinálnom. Lassú és fárasztó munka, de megéri. A kivűrészelt ezüst motívumot beleragasztom a helyére és össze csiszolom (24 órával később). A fa kezelésére sok tippet hallotam, mindenki másra esküszik. Nekem a méhviaszos kezelés vált be. Ennyi.

www.egyediekszerek.com


 

Címkék: névjegykártyatartó egyedi ékszerek